Bejelentkezés:

Felhasználónév
Jelszó

Kőnig Frigyes: Orbis Pictus. Művészeti téranalízisek. Artistic Space Analys

Rendelhető

Cikkszám:9789638477229

Leírás:

"Munkám elkészítésekor azt vizsgáltam, hogy ma, mikor számtalan ábrázolási forma és lehetőség létezik, hogyan adhatunk választ a tér kérdéseire a képzőművészet eszközeivel. A személyes tapasztalatok mellett felhasználtam, illetve segítségül hívtam az igen gazdag képzőművészeti hagyományokat is, melyek nélkül nem tudom elképzelni e tevékenység gyakorlását.
A dolgokat térbeli vonatkozásukban elemeztem, és azt tapasztaltam, hogy ez a viszony többirányú, és oly mértékben válhat bonyolulttá, hogy minden bizonnyal a tér is a dolgok közé tartozik, a dolgok teremtik meg azt. A tér egy olyan fajta, anyagilag tetten érhető közeggé válik a dolgok bemutatása során, hogy formaként kell vele számolni.
Emellet gyakran érintettem a képzőművészeti konkrét és absztrakt problematikáját. Ez különösen tanulságos volt, azért is, mert a képzőművészeti hagyomány végét az absztrakció megjelenésében fedezték fel sokan. Mindenki számára átélhető élményből leszűrt módszerrel létrehozható a dolgok absztrakt megjelenítése. Ezt ma már nem gyakorolja az absztrakt festészet, hanem önmagából kiindulva önmagától veszi át saját eredményeit. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a naturalizmus és az absztrakció szélsőséges formái rokonai lehetnek egymásnak - gondoljunk csak Monet késői munkáira és Pollock festményeire.
Munkámmal igyekeztem e kérdésekre felelni. Szándékosan kerültem a bőséges kommentárokat; gondolataim kifejtésére a vizualitás nyelvét alkalmaztam, hisz eredményeim főleg gyakorlati módszerrel jöttek létre, s bízom abban, hogy képeim sorrendben való tanulmányozása világos képet ad elképzeléseimről.
Mivel a felvetett kérdésekre többféle válasz is adható, nem születhettek dogmák, ezért e könyvet disputának tekintem."
Kőnig Frigyes

Ár:4 200 Ft

Eredeti ár: 4 200 Ft

kiadás éve

Kiadó

1997

Enciklopédia Kiadó