Bejelentkezés:

Felhasználónév
Jelszó

Borsos Balázs: Elefánt a hídon - Gondolatok az ökológiai antropológiáról

Rendelhető

Cikkszám:9789637343016

Leírás:

Borsos Béla; Kiss Lajos András és Lányi András vitacikkeivel
Az ökológiai antropológia a természet- és társadalomtudományok határmezsgyéjén található diszciplína, amely a kultúra és a természeti környezet kölcsönhatásrendszerével foglalkozik. Ez a tudományág a határhelyzetéből fakadó problémákat a két nagy tudományterület összekötésével, a köztük ívelő hídon való átkeléssel igyekszik megoldani. S miért elefánt képében? Gyakran fölmerül, hogy az ökológiai antropológia fejlődése valójában inkább csak a különböző megközelítések kidolgozásában, és azok vehemens védelmezésében testesül meg. Ezért e tudományszak helyzetét egyes művelői a vak emberek és az elefánt meséjével jellemzik. Mindegyikük az elefánt másmás részét tapogatja, s emiatt más elképzeléseik vannak arról, mi is az elefánt valójában. Az elefánt egészét azonban senki sem érzékeli.
Ebben a könyvben a szerző arra tesz kísérletet, hogy a saját tapogatózásai eredményét megossza az olvasóval. Néhány korábbi tanulmány átszerkesztése, újraírása és kiegészítése révén készült a könyv első felét alkotó, öt fejezetre tagolt esszé, amely az ökológiai antropológia elnevezéséről, tárgyáról, bizonyos megközelítési lehetőségeiről, ezek egyes neves képviselőiről, néhány fontos elméleti és módszertani kérdéséről, illetve e diszciplína 21.századi állapotáról szól. A második részt a Liget folyóiratban megjelent, az ökológia társadalomtudományi alkalmazásának lehetőségeiről folytatott tudományos vita dokumentumai alkotják. A szerző vitaindító tanulmányát három kolléga (Lányi András, Borsos Béla és Kiss Lajos András) referátuma követi, majd ezt a részt a szerző viszontválasza zárja.
A kötet, amely az első nagyobb lélegzetű kiadvány Magyarországon az ökológiai antropológia tárgyköréhen, remélhetőleg segít minden érdeklődőnek, hogy megalkossa a maga képét erről a tudományágról.

Ár:1 950 Ft

Eredeti ár: 1 950 Ft

kiadás éve

Kiadó

Sorozat

2004

L'Harmattan Kiadó - BCE Környezettudományi Intézet

Környezet és társadalom - XXI. századi forgatókönyvek

Kapcsolodó cikkek