Bejelentkezés:

Felhasználónév
Jelszó

Krúdy Gyula: Regények és nagyobb elbeszélések 3.

Raktáron: 2 db

Cikkszám:978807149823

Leírás:

„Ki tudná közülünk elképzelni nélküle századunk irodalmát? A múlt alaktalanul zsongó morajából finom füleknek való, jól hallható álommuzsikát komponált. A soha vissza nem térő dolgok fájdalmát fejezte ki, azt a fájdalmat, melyet nagyszülők sírja felett érez az ember.” (Jékely Zoltán)
Két regényt és három hosszabb elbeszélést tartalmaz életműsorozatunk újabb kötete, közülük A podolini kísértet a legnépszerűbb és legolvasottabb. Ez hozta meg Krúdy első nagyobb irodalmi sikerét, máig is szinte titok, mikor írta ezt a regényét. A későbbi kiadásokban az 1900-as évszám szerepel, de csak 1906-ban tette közzé – feltehetőleg nyomdahiba okozta a téves datálást. A diákkori hallomásokból, felvidéki legendákból építkező romantikus történet először csillantja föl azt a kizárólag szerzőnkre jellemző „szálelvesztéses” mesélő technikát, mely annyira izgatja a vérbeli Krúdy-olvasók képzeletét, mint egy jóféle detektívregény.
Az Andráscsik örököse mintha csak A podolini kísértet ellenpólusaként íródott volna. Ez utóbbi esetén kegyetlen szívű férfiak és egy – meggyilkolt szerelméért bosszút álló – férfias nő hármasa között feszül ellentét, ez előzőben egy örökösödési per háttere előtt zajló idillikus szerelem beteljesüléséért szurkolhat az olvasó.
A kötetben található három további hosszabb elbeszélés ugyancsak az 1906-os év termése. Az öreg gárdista c. kispróza Mária Terézia korába visz vissza minket, igazolva a történelmi tényt, miszerint a királynő igenis sokat tett a magyarokért. Az alispán leányai és A zurdoki csata esetében, tőle szokatlan módon, írónk politizál. Az 1905-ös magyarországi társadalmi válság háttere előtt pereg a mese. Szerelem lengi körül ezt a két történetet is, boldog és beteljesedő szerelem. Akkor még Krúdy hitt benne, hogy legalább a hősei megtalálhatják a boldogságukat.
Az öt /kis/regény a szokott gazdag jegyzetapparátussal és a művek lehető leghitelesebb szövegével kerül a sorozat gyűjtőinek és újabb vásárlóinak kezébe.

Ár:2 160 Ft

Eredeti ár: 2 700 Ft

oldalszám

Kiadó

Sorozat

478

Kalligram Kiadó

Krúdy Gyula összegyűjtött művei

Mennyiség: 
Kapcsolodó cikkek