Bejelentkezés:

Felhasználónév
Jelszó

Krúdy Gyula: Regények és nagyobb elbeszélések 7.

Raktáron: 2 db

Cikkszám:9788081010392

Leírás:

Ebben a kötetben négy regény és egy rövidebb prózai munka olvasható: két súlyos esztendő, az 1918/19-es világháború utáni forradalmi évek termése. Nemcsak a történelem egén vonultak át akkoriban viharfelhők, az író magánéletében is jelentős változás állt be. Beleszeretett egy nála több mint húsz évvel fiatalabb lányba, és – szülői tiltás, családi botrány, akadályokba ütköző válóper után – feleségül vette. A fiatalasszony a legszebb nászajándékot kapta: ő a mintája, modellje Az útitárs (1918) Eszténájának. A poétikus hangvételű szöveg egyike az író leggondosabban szerkesztett munkáinak, pedig ezt a művét is folytatásokban írta.
A Napraforgó (1918) az író legjelentősebb regényei közé tartozik. A fővárosi és nyírségi színtereken zajló szerelmi krónika vallomás a tájról, vallomás a szerelemről, de ugyanakkor kísérteties éleslátással megírt lelki analízise a másik nem iránti kiszolgáltatottságnak.
A Pesti nőrabló – A nő-vadász (1918) 19. századi krónikája kalandos kiadástörténetet mondhat magáénak. Négy címen is ismert, és kétféle szövegvariánsa található meg különböző jól-rosszul szerkesztett kötetekben. Az évekkel korábbi regényszerű elbeszélésfüzérben az Aranykéz utcai szép napok biedermeier romantikája jelenik meg ismét.
Egy korábbi szerkesztői tévedésből egymás mellé sorolt két hasonló című kispróza Csillag, aki jár – A csillag, aki jár (1919) tematikája a gyermekáldás körül forog. Kötetünkben mindkét mű olvasható, az egyik a főszövegben, a másik a Függelékben.
A kiadványunkat záró Kleofásné kakasa (1919) javarészt egyetlen nagy monológ. Bár Pistoli, a Napraforgó hőse feltámad a kisregény oldalain, igazából azonban egy asszony önvallomása a laza fűzésű elbeszéléssorozat, amely hangulatában már a Vak Béla-regény lidérces vízióit és fojtott erotikáját előlegezi.

Ár:2 392 Ft

Eredeti ár: 2 990 Ft

oldalszám

Kiadó

Sorozat

416

Kalligram Kiadó

Krúdy Gyula összegyűjtött művei

Mennyiség: 
Kapcsolodó cikkek